Cykeltræning

Sådan kommer du i gang med at cykle længere ture

Har du ikke cyklet i en længere periode, eller har du fået en ny cykel, skal du ikke kaste dig ud på en lang tur med det samme. Risikoen for skader, kan ødelægge fornøjelsen for dig.

Så du må leve med at starte klogt.
Udgangspunktet er, at du har en cykel der passer til dig i størrelse og type.
…og det kloge ligger i at cykle kortere tur end du har lyst til. Dermed undgår du at blive smadret dagen efter, med risiko for at du finder det for hårdt og ikke kommer videre.

Regn med at du bliver øm i bagdelen – det forsvinder med tiden, men vil komme igen efter længere tids cykelpause, eller hvis du cykler længere end du er vant til. Ømhed i nakke, arme, skuldre og lænd er helt normalt i starten – men skal ophøre med tiden.

Vi kalder den slags ømheder for “den gode smerte” Det er et signal til kroppen om, at den må se at komme igang med at styrke nogle områder – og set gør den så !! Det er derfor ømheden forsvinder med tiden, især hvis du bliver ved med dine aktiviteter på fornuftig vis.

Sovende fingre modvirkes ved at ændre håndstilling ofte. Prøv evt. at gøre håndtaget tykkere, ved at vikle noget stof omkring håndtaget – virker det, skal du have et tykkere håndtag monteret permanent. Handsker kan også have en posetiv virkning på sovende fingre.

Eksempel på træning

Dag 1
Start med en tur på 10 km, evt. kortere – ikke længere, med mindre du er vant til det.

Dag 2
Mærk efter hvordan kroppen har det.

Har du smerter, som ikke hører til “den gode smerte” skal du vente med at cykle igen, til smerten er væk.

Er du øm, fortæller kroppen dig, at den har været på uvant arbejde, og det skal du bare være opmærksom på. Men tag gerne en cykletur, som ikke må være længere end igår.

Mærker du kun lidt, eller ingenting, skal du øge distancen med 10-25% i forhold til i går.

Fx. 10 km øges til max. 12-13 km

Dag 3
Mærk efter som på dag 2

Har du smerter, holder du cykelfri.

Er du øm, er det en god smerte, der fortæller kroppen at den skal i gang med at udvikle sig, så den kan holde til det du byder den. Dagens tur må ikke være længere end i går.

Er alt OK øger du dagens tur med 10-25% i forhold til sidste tur. 12-13 km øges til 16 km.

Dag 4

Mærk efter som på dag 2

Er alt OK øger du dagens tur med 10-25% i forhold til sidste tur. 16 km øges til 20 km.[/container]

 

Herefter
Fortsæt med at lytte til kroppen, og øg distancen, når du er parat til det.

Bliver du ved med at få smerter, skal du have en snak med din cykelfagmand, om der er noget på din cykel, der skal ændres.